Astronomie en Fotografie -- Edwin Mathlener

Australië, 17 februari - 17 maart 2002

Begin 2002 heb ik een rondreis gemaakt door Australië. Deze groepsrondreis had ik geboekt bij Djoser en werd ter plekke verzorgd door Wayward Bus. Na een twee dagen durende vliegreis met tussenstops in Hongkong en Sydney arriveerden we in Darwin, waar we kennismaakten met Ben, de tourguide van het eerste deel van de reis naar Adelaide. In een middelgrote Toyata bus met aanhanger trokken we de Outback in. Het tweede deel van de reis, van Adelaide via Melbourne terug naar Sydney onder leiding van Shane, bleven we meer in de bewoonde wereld.

Australië is één van de fotogeniekste landen die ik tot op heden heb bezocht. De landschappen in het binnenland, maar ook aan de zuidkust, zijn zeer indrukwekkend. De Outback van Australië (het "Red Center") staat bekend als zeer droog. Het jaar voorafgaand aan mijn reis is echter opmerkelijk nat geweest, en ook tijdens mijn reis vielen een aantal hevige buien, vooral nabij Uluru. Veel van mijn foto's ogen daardoor veel groener dan gebruikelijk is. Ofschoon ik vooraf in Nederland al veel diafilms had ingeslagen, bleek dat net genoeg te zijn voor de eerste helft van de reis. Gelukkig wordt mijn favouriete film ook in Australië verkocht. In totaal kwam ik thuis met ruim 550 dia's, ook voor mij een record. Een selectie van die dia's heb ik ingescand en op deze website geplaatst.

Voor de liefhebber enige technische details: De foto's zijn gemaakt met een Pentax MZ-5n spiegelreflexcamera met 28-70 mm Pentax zoomobjectief. Voor sommige opnamen is een 80-320 mm Pentax zoomobjectief gebruikt. De gebruikte diafilm is Kodak Elite Chrome 200, die in mijn ervaring een goede scherpte en kleurweergave combineert met een voldoende gevoeligheid voor het gebruik van zoomlenzen, die wat minder lichtsterk zijn dan lenzen met een vaste brandpuntsafstand. De dia's zijn met een behoorlijke resolutie ingescand met een scanner van Epson, waarna met Photoshop contrast en helderheid zijn geoptimaliseerd, steeds met de originele dia als voorbeeld. Om de basis van de website te genereren heb ik gebruik gemaakt van Apple iPhoto, waarna ik met de hand de vormgeving heb verbeterd.

Pagina 1  |  Pagina 2  |  Pagina 3  |  Pagina 4  |  Pagina 5  |  Pagina 6

Garden of Eden

© 2002 Edwin Mathlener