Astronomie en Fotografie -- Edwin Mathlener

Canada 19 juni - 11 juli 2004

Zomer 2004 ben ik drie weken naar West-Canada geweest. Deze groepsrondreis had ik geboekt bij Djoser. De vlucht naar Vancouver ging via een overstap in Frankfurt en duurde ruim 13 uur. In Vancouver konden we eerst een dag op adem komen en deze leuke stad verkennen. Daarna gingen we met de veerboot naar Vancouver Island. Eerst een dag naar Victoria, de hoofdstad van de staat British Columbia, waarna we begonnen aan een enkele dagen durende kampeertocht met twee minibusjes en deskundige lokale gidsen. Terug in Vancouver kregen we voor de resterende twee weken de beschikking over huurauto's waarmee een tocht van ca. 3500 km werd gemaakt.

Canada is een groot en dunbevolkt land, met veel ongerepte natuur. Het verkeer is er rustig en het is er prettig rijden. Maar in de diverse natuurparken moet je die auto uit, en wandelen, fietsen, paardrijden en zo meer. In de zomer zijn de temperaturen prettig maar zelden te warm. De meeste plaatsen in de bergen zijn wintersportoorden en ook als je daar niet van houdt, schijnt een rondreis in de winter ook zeer fraai te zijn. Wellicht iets voor een volgende keer. De natuur nodigt uit tot het maken van zeer veel foto's. Ik kwam thuis met tegen de 400 dia's en een selectie daarvan heeft zijn weg gevonden naar deze website. Enkele van de opgenomen foto's zijn gemaakt door reisgenoten en Wet'n'Wild (van het raften), zonder welke het verhaal niet compleet zou zijn.

Voor de liefhebber enige technische details: De foto's zijn gemaakt met een Pentax MZ-5n spiegelreflexcamera met 28-70 mm Pentax zoomobjectief. Voor sommige opnamen is een 80-320 mm Pentax zoomobjectief gebruikt. De gebruikte diafilm is Kodak Elite Chrome 200, die in mijn ervaring een goede scherpte en kleurweergave combineert met een voldoende gevoeligheid voor het gebruik van zoomlenzen, die wat minder lichtsterk zijn dan lenzen met een vaste brandpuntsafstand. De dia's zijn met een behoorlijke resolutie ingescand met een scanner van Epson, waarna met Photoshop contrast en helderheid zijn geoptimaliseerd, steeds met de originele dia als voorbeeld. Om de basis van de website te genereren heb ik gebruik gemaakt van Apple iPhoto, waarna ik met de hand de vormgeving heb verbeterd.

Pagina 1  |  Pagina 2  |  Pagina 3  |  Pagina 4  |  Pagina 5  |  Pagina 6

Uitzicht over Jasper NP

© 2005 Edwin Mathlener