Logo
 

Sterrenkijker.nl

Informatie over telescopen voor beginnende amateurastronomen


Logo

Wie regelmatig buiten staat om van de sterrenhemel te genieten, wil uiteindelijk ook wel eens weten hoe sterren en planeten er door een telescoop uitzien. Daarvoor kun je natuurlijk terecht op een publiekssterrenwacht, maar voor veel mensen is dat niet genoeg: die willen een eigen kijker. Een goede telescoop, zelfs een vrij kleine, is best prijzig, en het is dus belangrijk om enige kennis van zaken te hebben. Met een slecht instrument zul je weinig waarneemplezier beleven en dan houd je deze leuke hobby snel voor gezien. Met deze website willen wij beginnende amateurastronomen op weg helpen bij het kiezen, kopen en gebruiken van hun telescoop, maar ook gevorderden zullen wellicht nog nuttige tips tegenkomen.

Op deze site vind je de volgende artikelen als webpagina's:

JWG Stichting UniVersum

Bovenstaande artikelen gaan vooral over het kiezen van een kijker en wat je er dan mee kunt doen. Wat nog ontbreekt is echt praktische informatie hoe je na aankoop aan de slag moet. Dat gemis wordt hopelijk opgelost met onderstaande artikelen in PDF-formaat van Edwin Mathlener en Erwin van Ballegoij uit Zenit maart 2013 - themanummer Zelf sterren kijken. T.z.t. zullen deze artikelen in de rest van de site worden geďntegreerd, maar door de PDFs te plaatsen, hopen we mensen te helpen die aan het tobben zijn met een nieuwe kijker.

Heb je commentaar of aanvullingen op deze site, stuur dan een mailtje naar info at edwinmathlener.nl.

Navigatietip: Navigeer door de site met het menu bovenaan de pagina's. Of klik op de sitenaam linksboven of de telescoop rechtsboven om terug te keren naar deze startpagina met inhoudsopgave.

Laatste bewerking op 9 april 2022.

Kijk voor meer sterrenkundige informatie ook eens op deze websites:

        
        

Website ontwikkeling: Edwin Mathlener. Tenzij anders aangegeven zijn de teksten geschreven door Edwin Mathlener.
© 2004-2013 Stichting 'De Koepel' en Stichting Universum; © 2014-2022 Stichting Universum. Gehele of gedeeltelijke overneming van artikelen en illustraties uit deze website mag uitsluitend geschieden met uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Linken naar de artikelen vanuit je eigen site mag natuurlijk wel.